Kumlama
Kumlama , metalin zamanla pas ve korozyona geçirmesinden ötürü üzerindeki yağ,kir,pas ve korozyonu kaldırıp boyama yöntemi ile metalin kullanım süresini uzatmak için uygulanan bir metottur. Kumlama işlemi, özel olarak yapılmış grit isminde farklı aşındırıcı maddelerle gerçekleştirilir. Kumlama, metal yüzeyinde görünen veya mikronize ebatlardaki pas ve korozyonu yok etmenin anı sıra metalin aslını ortaya çıkarmaktadır. Kumlaması yeni bitmiş olan bir metal, pas ve korozyona karşı en korumasız olduğu dönemdedir.
Metal kumlama yapıldıktan sonra nemli bir ortama konulursa birkaç saat içinde renk değişimi olarak kendini gösteren oksidasyonla karşılaştığı gözlenir. Bundan dolayı kumlanmış olan metal en kısa zamanda korunmalı, boyanarak metalin hava ile teması kesin olarak kesilmelidir. Bunun için en iyi uygulama zinc boyamadır. Unutulmamalıdır ki kumlama ne kadar düzgün yapılmış olursa olsun, amatörce yapılmış bir boyamada çok küçük bir noktanın hava ile teması durumunda, hava alan o yerden korozyonun başlaması ve tüm metale yayılması mutlaktır. Bundan dolayı boya uygulamasında işinin ehli ekipman ve ekip ile uygulanması oldukça mühimdir
Kumlama Kullanılan Alanlar
Kullanıldığı sektöre göre çeşitli metal yapı ve imalatlara çeşitli aşındırıcılar kullanmak ve uygun epoksi boyayı, profesyonel olarak ve bunun yanında uygun film kalınlıklarında uygulamak kalitenin öteki etkenleridir. Kumlama işleminin gayesi her şeyden önce boya yapılacak olan metalin tam olarak temizlenmesi ve uygulanacak olan boyanın metal yüzeyinde kalabilecek gözenekler ve pürüzlülük meydana getirmektir. Kumlama işlemi de zımpara kağıdında olduğu gibi bir pürüzlülük gerçekleştirmektedir. Uygulanan boyanın metal yüzeyine herhangi bir kimyasal etkileşim ile yapışması olası değildir. Yapışmanın tam olarak uygulanabilmesi için de yüzey, uygun aşındırıcılarla pürüzlendirilmelidir.